СЕ ОДДРЖА ПРЕДНОВОГОДИШНА ПРЕТСТАВА И ЗАБАВА ВО МАЛТА “ДЕДО МРАЗ ДОЈДЕ И КАЈ НАС”

0
232

Во недела на 17 декември во Малта се оддржа предновогодишна забава и претстава “Дедо мраз дојде и кај нас” за деца на македонци кои живеат на Малта. Настанот беше организиран од страна на учителката по македонски јазик Розита Закева, а учество земаа сите ученици кои ни се редовни учесници на летната школа по македонски јазик во организација на Агенцијата за иселеништво во РСМ .

Директорот на Агенцијата за иселеништво, Слободан Близнаковски во своето излагање ги истакна активностите на агенцијата, ги охрабри иселениците од Македонија во Малта , да во што поскоро време се организираат во здружение а понатаму во соработка со МПЦ-ОА да формираат македонска црковна општина, фолклорен клуб и спортски клубови на македонците во Малта . Воедно им ги честита престојните Божиќни и новогодишни празници и на крај се заблагодари на особената активност на госпоѓата Розита Закева на која и врачи благодарница за соработката и посветеноста како и ширењето и оддржувањето на македонскиот јазик и традиција во Малта.

Со своето присуство и обраќање свој придонес и значење даде и амбасадорот од РСМ во Италија, Малта и Сан Марино г-динот Весел Мемеди.

На овој настан се поделија пакетчиња на 74 дечиња во присутво на близу 200 македонски иселеници.

ОСТАВЕТЕ ОДГОВОР

ве молиме внесете го вашиот коментар!
ве молиме внесете го вашето име овде