Есенската мусака со карфиол

0
405

– 2 средни модни патлиџани;
– 1 главица кромид;
– 3 моркови;
– 1 жолта пиперка;
– 1 помал карфиол;
– 500 грама спанаќ;
– 600 грама мешано мелено месо;
– 1 скараџиски колбас;
– ½ чаша кисела павлака;
– 120 грама ориз;
– зачини по желба.

Прво кромидот, морковот, пиперката исечкајте ги на коцки, а потоа пропржете ги на масло за јадење. Кога ќе омекнат, додадете го на коцки исечканиот колбас, па пропржете.

Потоа додадете го и меленото месо и малку вода, па пржете додека месото не биде речиси готово. За тоа време измијте го спанаќот, па исечкајте го, додадете го во месото. Продолжете да пржите со додавање малку вода. На крај додадете го ситно исечканиот карфиол. Во добиената смеса додадете сварен ориз, па зачини по вкус и киселата павлака.

Исчистете го модниот патлиџан и распоредете го во сад за печење, над него ставете од филот и потоа над филот останатиот дел од патлиџанот. Попрскајте со масло за јадење, додадете зачини и печете на 180 степени Целзиусови степени околу 45 минути.