– 1 килограм тиквички
– 50 мл. маслиново масло
– 2-3 чешниња лук
– 80 гр. тврдо сирење
– 80 гр. чедар
– 3 јајца
– 160 мл. млеко
– 6 лажици брашно
– шери домати
– копар
- Исечкајте ги тиквичките на коцки, а сирењата изрендајте ги.
- Во еден сад помешајте ги исечканиот копар, маслиновото масло и изренданиот лук, промешајте и оставете 10-тина минути за вкусовите да се спојат.
- Изматете ги јајцата, додајте го млекото и брашното и соединете. Додајте зачини по желба и повторно промешајте.
- Во садот со јајца додајте ја смесата од копар, лук и маслиново масло, промешајте, па додајте ги и ренданите сирења (оставете дел за одозгора).
- Во огноотпорен сад, кој претходно ќе го намастите, ставете ги тиквичките, а потоа прелијте со смесата.
- Одозгора ставете ги шери доматите исечкани на половина и додајте го преостанатото сирење.
- Печете на 180 Целзиусови степени околу 1 час.